Wereld Diabetes Dag

Diabetes is een chronische aandoening die steeds prominenter aanwezig is in
 onze maatschappij. Er is nood aan een breed gedragen organisatie die diabetes hardnekkig op de agenda blijft zetten en ervoor zorgt dat er op alle niveaus over deze chronische ziekte gepraat wordt. Dit is de aanzet geweest voor Vief om zich in te zetten om via allerhande acties geld in te zamelen en de Diabetes Liga extra middelen te bieden.

Op deze Wereld Diabetes Dag kan Vief niet achterblijven en zetten we deze ziekte in de kijker. 

Professor Frank Nobels, diensthoofd endocrinolgie-diabetologie aan het OLV Ziekenhuis in Aalst, werd gecontacteerd om wat meer uitleg te krijgen. Daarnaast werd ook professor Chantal Mathieu, Diensthoofd endocrinologie aan het UZ Leuven en erevoorzitter van de Diabetes Liga, gecontacteerd.

Wat is diabetes precies?
Prof. Nobels: "Diabetes is een ziekte waarbij de bloedsuikerspiegel verhoogd is omdat de cellen van het lichaam te weinig suiker opnemen. Diabetes doet de bloedvaten dichtslibben (suiker blijft als het ware overal plakken). Onze bloedvaten zijn onze jeugd. Als ze dichtslibben, word je sneller oud en krijg je ouderdomskwalen op veel te jonge leeftijd (hartinfarct, beroerte, problemen met de nieren, enz.).

Welke vormen bestaan er?
Prof. Nobels: “Type 2 diabetes komt het vaakst voor en vertegenwoordigt 95% van de diabetesgevallen. Dit type is deels gelinkt aan erfelijkheid, maar ook aan onze levensstijl en aan gewicht. Mensen met overgewicht of obesitas hebben meer kans om diabetes te krijgen, zeker als het in de familie zit. Type 2 diabetes komt vooral voor bij mensen die een ‘te zuinige motor’ hebben en dus te gemakkelijk dik worden. Die zuinige motor kan de voedingsstoffen niet goed verbranden, waardoor ze zich opstapelen in de cellen en giftig worden. Ook de bètacellen in de pancreas kunnen dan niet meer goed werken en zullen minder insuline aanmaken."

Type 1 diabetes heeft te maken met auto-immuniteit. Een goedwerkend afweersysteem maakt antistoffen aan tegen microben, maar bij type 1 diabetes maakt het antistoffen aan tegen de bètacellen die insuline aanmaken in de pancreas. Die bètacellen gaan geleidelijk aan achteruit en op een bepaald moment stoppen ze volledig met insuline maken.”

Vroeger sprak men van ouderdomsdiabetes

Prof. Mathieu: "Vroeger werd type 2 diabetes ouderdomsdiabetes genoemd. We hebben dat veranderd omdat we ondertussen, door de groeiende epidemie van obesitas en het weinig bewegen, mensen zien van 20 à 30 jaar met type 2 diabetes. De term ouderdomsdiabetes was er wel voor een reden. Namelijk, hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt op type 2 diabetes."

Waarom moeten we de actie van Vief ten voordele van de Diabetes Liga steunen? 

Prof. Nobels: "De Diabetes Liga zorgt ervoor dat diabets in de pucture komt en werk aan preventie. De Liga brengt diabetespatiënten bij mekaar zodat ze lotgenotencontact hebben. De Liga gaat ook onderhandelen met de overheid om ervoor te zorgen dat nieuwe behandelingen terugbetaald woren. Kortom, de Liga komt op voor diabetespatiënten."

Prof. Mathieu: “De Diabetes Liga geeft een stem aan mensen met diabetes. De Liga wil bewustzijn creëren rond de ziekte en ervoor zorgen dat er minder mensen de ziekte krijgen, maar ze wil vooral met één stem spreken, met de politici, de verzekeraars en de werkgevers.

Steun samen met Vief de Diabetes Liga 

Wil je zelf ook een bijdragen doen, maar kom je niet meteen in een afdeling, stort jouw bijdrage rechtstreeks op het rekeningnummer van Vief vzw BE39 3100 0051 7119  met als mededeling 'Vief-for-life'. Wij zorgen dat het geld goed terecht komt. 


(klik op de affiche en krijg meer informatie over de actie: Vief For Life)

Sitemap - Vief West-Vlaanderen vzw - info.westvief.be - Site door Faromedia l Privacy