LM en LBV gaan voor meer mediageletterdheid bij senioren

Volgens een studie van de Vlaamse regering blijken ouderen minder te participeren in het verenigingsleven. Ook blijken 55-plussers veel minder gebruik te maken van het internet. De Liberale Mutualiteit en LBV willen zoveel mogelijk middelen inzetten om deze cijfers op te krikken.
 
De studiedienst van de Vlaamse regering publiceerde onlangs een artikel over de participatie van de Vlaamse ouderen in de verschillende levensdomeinen. Uit de gepresenteerde cijfers blijkt dat 55-plussers op bijna alle onderzochte levensdomeinen (de sociale contacten uitgezonderd) minder participeren aan het maatschappelijk leven dan de andere leeftijdsgroepen.  Zo daalt bijvoorbeeld het lidmaatschap van een vereniging met de leeftijd. Daarnaast blijkt dat slechts 42% van de 55-plussers internetgebruiker is. Wel moet daarbij vermeld worden dat het internetgebruik door 55-plussers verdubbeld is vergeleken met de cijfers uit 2006.
 
De Liberale Mutualiteit en gepensioneerdenvereniging LBV vinden het zeer belangrijk dat deze resultaten bekendheid vergaren. Zo is onder andere de digitale kloof in de samenleving één van de grote bezorgdheden van beide organisaties. LM en LBV willen dan ook zoveel mogelijk middelen inzetten om de toegang tot dit levensdomein te verbeteren.
 
LBV is reeds een tijdje bezig met het ontwikkelen van een uitgebreid ICT-aanbod voor haar leden en vrijwilligers. Door het aanbieden van computer- en internetcursussen en het voorzien van mediatoegang via een mobiele computerklas wil LBV de mediageletterdheid van zoveel mogelijk 55-plussers verder ontwikkelen en verbeteren.
 
Deze acties passen volledig binnen het LBV-jaarthema ‘gelukkig ouder worden’. LBV vindt namelijk dat senioren gelukkig ouder kunnen worden als ze zelf de mogelijkheid en de vaardigheden hebben om deel te nemen aan het nieuwe media-gebeuren. Samen met de Liberale Mutualiteit wil LBV dan ook zoveel mogelijk aandacht schenken aan dit thema.
 
 
Geert Messiaen                              LBV vzw
Secretaris-generaal                        Info@lbvvzw.be www.lbvvzw.be

Sitemap - Vief West-Vlaanderen vzw - info.westvief.be - Site door Faromedia l Privacy